S vremena na vreme kada ponestane tema, raniji, a sada i aktuelni ministar odbrane zajedno sa predsednikom Vučićem razmatraju i govore o uvođenju obaveznog vojnog roka. Opravdani razlozi za tako nešto ne postoje, jer se uvek primat stavlja na onoj čuvenoj „ Vojska te pravi čovekom.“ što jednostavno ne sme i ne može biti razlog za ovakvu promenu.

Stanje u Republici Srbiji je takvo da se nedovoljno ulaže u sistem zaštite i spasavanja i o katastrofama i njihovim posledicama se razmišlja tek nakon što se one dogode. Ono što u takvim situacijama bude jedina pozitivna stvar je solidarnost koja se podigne na viši nivo, ljudstvo bude u fazi nije bitno ko je ko, već se teži da se pomoć pruži svima kojima je potrebna. Zašto onda to stanje solidarnosti i empatije ne držati u stanju konstante? Ukazivati na važnosti istih u svakoj situaciji, podizanjem svesti o značaju pojedinca u sistemu zaštite, celolupna bezbednosna kultura društva podići će se na viši nivo.

"Vraćanje vojnog roka ima za cilj da se naredne generacije obuče za postupanje u kriznim situacijama kako bi građani Srbije bili bezbedni. Nemirni smo kada imamo poplavu ili požar, a ne znamo kako da reagujemo", rekao je ministar odbrane Miloš Vučević. Država koja na svaku vanrednu situaciju reaguje reaktivno, koja izostanak pravovremene reakcije pravda iznenađenošću što je kiša pala u oktobru, a sneg u decembru, koja nema edukovano ljudstvo i neophodna sredstva da obezbedi bezbednost svojih građana treba da razmišlja o civilnoj zaštiti, a ne o uvođenju obaveznog vojnog roka.

Ministar odbrane Vučević i sve ostale pristalice značaja vojnog roka u stvaranju pravog čoveka, trebalo bi da znaju da postoji jedna institucija koja je primat svega što postulat edukovanog, emancipovanog i savesnog čoveka i građanina čini takvim, a to je obrazovanje. Adekvatno reagovanje na vanrednu situaciju zavisi od mnogo faktora, kao najvažniji izdvaja se kvalitet obrazovnih insitucija. Pripremljenost stanovništava za različite situacije treba da se sprovodi od predškolskog nivoa, pa sve do visokoškolskih ustanova, a to je moguće kroz razvijen sistem civilne zašite.

Neophodno nam je ulaganje sredstava u obrazovanje stanovništva, a ne u tenkove i naoružanje koji služe kao skupe igračke za fotografisanje na vojnim paradama. Srbiji odavno ne preti takva opasnost. Bezbedno društvo je obrazovano društvo.

Marija Jančić
članica Pokreta slobodnih građana