Odgovor Anne Oreg, narodne poslanice i predsednice Vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana na izjavu lidera Saveza Vojvođanskih Mađara Balinta Pastora „Neosnovano i opasno izazivanje histerije“ objavljene 7. novembra na portalu Slobodna reč (link: https://slobodnarec.rs/2022/11/07/neosnovano-i-opasno-izazivanje-histerije/)

Polemika oko podizanja spomenika nevinim žrtvama komunistićkog režima iz 44/45. godine  dobija sve neverovatnije obrte. Tako i jedan od rodonačelnika ove ideje, Balint Pastor, odgovarajući na moju tezu da je nedopustivo da se podiže spomenik koji će nas istovremeno sećati i na nevine žrtve komunističkog terora, mađarskog porekla, ali i na zločince, Mađare koji su odgovorni za najstrašnije zločine na prostorima Vojvodine za vreme Drugog svetskog rata, kaže da je sramota da ja „javna ličnost koja sebe naziva Mađaricom (što znači da to i nisam ili nemam prava da to budem?) dovodi u pitanje pravo na postojanje spomenika koji će biti podignut u znak sećanja na mađarske  žrtve“!?

Hajde da se ne igramo vaše omiljene igre zamene teza gospodine Pastor. Hajde da budemo sasvim precizni i otvoreni – odgovorite mi na pitanje kako ovi ljudi spadaju u nevine žrtve i čime su oni zaslužili da im se podiže spomenik zajedno sa zaista nevinim žrtvama:

Niko nema ništa protiv podizanja ovog spomenika, ali normalni građani Novog sada i Vojvodine, Mađari kao i Srbi i svi ostali narodi koji ovde žive protiv su spomenika koji izjednačava nevine i zločince, protiv su zloupotrebe izgradnje jednog tužnog memorijala zarad tihe rehabilitacije Hortijevskih zločinaca.

Meni je jasno da vama, u neprestanoj trci da ugodite svojim političkim mentorima Aleksandru Vučiću i Viktoru Orbanu, dvojici najvećih populista u modernoj Evropi, sve više izmiču i politički, ali i zdravorazumski kompas, ali to je ipak vaš problem. Za nas, normalne građane, a ne nikakve „histerične opozicionare“, kako vi kažete, postoji samo jedan način da se ovakav spomenik realizuje – da se sa spiska nevinih žrtava izbrišu oni koji su ubijali decu, klali, streljali i mučili ljude po nacionalnoj osnovi u službi najstrašnijeg od svih poredaka koji ljudska civilizacija pamti, a da na njemu ostanu istinske žrtve.

Zločincima može da oprosti Bog, njihove familije ili porodice njihovih žrtava a Vama kao političaru ostaje da javno zatražite rehabilitaciju Hortijevog režima u Vojvodini, pa da izmerite koliku će podršku u Vojvodini, a i u vašem biračkom telu takva jedna inicijativa imati. Ali, šta vama znače Vojvodina, biračko telo i javno mnjenje, dok ste na vlasti i dok o vama brinu Vučić i Orban?

I zato vam ja, kao Mađarica, Vojvođanka i građanka Srbije poručujem, u ime normalnih ljudi, onih koji su sačuvali nešto obraza i koji poštuju istinu i druge ljude, a pogotovo nevine žrtve  – neće vam proći!

I da - moje ime je  Öreg. Anna Öreg, ako niste znali. A znali ste.