Intervju Pavla Grbovića, predsednika Pokreta slobodnih građana, objavljen u Božićnom trobroju dnevnog lista Blic 6. janura. Novinarka: Ivana Jasnić

 

Bio bih zadovoljan kada bismo pobedili u Beogradu, ušli u drugi krug predsedničkih izbora i onemogućili SNS-u da samostalno ima više od126 poslanika u parlamentu, kaže u Božićnom intervjuu za Blic Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana

Kaže da bi se to dogodilo svi opozicioni akteri moraju da daju doprinos.
"Logično je da očekujem od našeg saveza da pruži najviše."

 

Kada je reč o koalicionom dogovoru koji imate, šta njime dobija Pokret slobodnih građana?

Pre svega priliku da učestvujemo u stvaranju najsnažnije alternative režimu SNS-a. Taj savez možda nije idealan i nije po svačijem ukusu, ali nema dileme da će to biti najjača opoziciona grupacija. Jednostavno je, ako želite da motivišete ljude morate da pokažete snagu, a snagu ćemo imati samo ako udružimo sve resurse - ljudske, infrastrukturne, materijalne. Pokret slobodnih građana će takođe imati priliku da kroz taj savez, kao i sutra kroz delovanje naših poslanika u Narodnoj skupštini, vodi jednu emancipatorsku politiku zasnovanu na vrednostima demokratske, proevropske i građanske države. Mi ćemo uvek morati da sarađujemo i sa onim sa kojima se ne slažemo u potpunosti, ali pod jednim jedinim uslovom - da te organizacije svojom politikom ne negiraju i ne ograničavaju ono što je suština našeg imena, naše misije i našeg postojanja, a to je sloboda svakog građanina.

 

Niko od vaših koalicionih partnera nije mogao da nam kaže ko će biti vaš predsednički kandidat. Možete li vi?

Čim budem mogao da kažem sebi reći ću i vama. Nije lako pronaći nekoga ko može biti ne samo dobar kandidat već i dobar predsednik i ponekad i sam gubim strpljenje jer taj posao nije završen, ali sam svestan da je izuzetno važno da na kraju dođemo do najboljeg mogućeg kandidata. Mislim da su predsednički izbori najvažniji jer će ulazak opozicionog kandidata u drugi krug i direktno suočavanje aktuelnog predsednika sa protivnikom biti verovatno najteži trenutak u karijeri Aleksandra Vučića.

 

Šta mislite o kandidaturi Srđana Škora za predsednika Srbije? Da li je on prihvatljiv?

Ne razmišljam o tome. On, kao i svaki građanin Srbije ima pravo da se kandiduje, a o njegovim kvalitetima i manama neka se izjašnjavaju analitičari. Ja sam političar i predsednik PSG i nije na meni da komentarišem druge opozicione kandidate već da pomognem kandidatu udružene opozicije da ostvati najbolji mogući rezultat.

 

Kada se govori o novim, mladim licima u politici, dosta je onih koji među prvima pomisle na vas. Da li sa koalicionim partnerima razgovarate o tome šta biste u perspektivi mogli da radite?

Ne idem tako daleko u razgovorima sa koalicionim parterima niti očekujem od njih da mi oni odrede ulogu. Pokret slobodnih građana ima svoju politiku, ima vrednosti na kojima je nastao i na kojima opstaje i u skladu sa njima smo odabrali oblasti za koje smatramo da su ključne za oporavak Srbije, a to su ekonomija, obrazovanje, zdravstvo i kultura. Verujem da u tim oblastima možemo najviše da pružimo, a ko će u budućnosti biti na kojoj poziciji, to će zavisiti od mnogo faktora, a pre svega od odnosa političkih snaga u datom trenutku.

 

Na referendumu o ustavnim promenama zaokružićete “ne”. Zašto?

Zato što akt predlaže jednopartijska Skupština bez javne rasprave i zato što predložene promene nisu dovoljno dobre i neće dovesti do depolitizacije pravosuđa.Venecijanska komisija je dala prelaznu ocenu, ali prelazna ocena je i šestica. Možda je to nekome dovoljno, meni nije. Ja zaista verujem da Srbija može i mora bolje od toga. Do sada su sudije u prvom mandatu birali posalnici, što će reći da je politički uticaj na njihov izbor očigledan. Sada će sve sudije birati Visoki savet sudstva koji broji 11 članova - šest sudija koje biraju druge sudije, četiri istaknuta pravnika i predsednik Vrhovnog suda. „Istaknute pravnike“ bira skupština dvotrećinskom većinom, a ukoliko ih ne izabere što je veoma realno jer niko neće imati takvu većinu, obrazuje se petočlana ad hoc komisija koju čine: Predsednik Narodne Skupštine, predsednik Ustavnog suda, predsednik Vrhovnog suda, Vrhovni javni tužilac i Zaštitnik građana. A ko je njih izabrao? Skupštinska većina SNS-a. Možda će građanima biti jasnije ako imenujemo te ljude. To su Snežana Marković (koja je za sudiju ustavnog suda izabrana 2016. godine), Jasmina Vasović (koja je učestvovala u oslobađanju Stanka Subotića, Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića), Zagorka Dolovac, Zoran Pašalić i budući predsednik Skupštine. To nije promena već jeftina kozmetika. Kad je reč o izboru tužilaca, tu je situacija još gora i ona čak ni teorijski nije prihvatljiva, jer u budućem Visokom savetu tužilaštva će i nominalno biti veći broj članova koji svoju poziciju duguju glasovima poslanika SNS. Upravo je tužilaštvo najbolnija tačka našeg pravosuđa jer kad taj segment ne radi kako treba, sve drugo je uzaludno. Možete da imate i najboljeg sudiju na svetu, ako je tužilac nestručan i korumpiran, nećete doći do pravde. Da ne govorimo o tome da se ne menja odnos između tužilaštva i policije, da opstaje princip po kom najviši tužilac može da uradi šta god hoće, da nekome oduzme predmet ili da mu naredi kako da postupa. Ovo je sažeta verzija zamerki na predložena rešenja, a ako bismo ušli u raspravu o tome da je nama potrebna temeljna izmena ustava u mnogim oblastima, a ne samo ovoj, verovatno bi ceo praznični broj bio nedovoljan.

Jedna od važnih tema s kojima smo počeli, ali i završili godinu jeste nasilje nad ženama. Članica PSG i vaša partnerka Nina Stojaković javno je ukazala na problem nasilja s kojim se suočavala njena sestra. Nakon svega što smo saznali u 2021. na ovu temu, kako ćete urediti ovu oblast, ako budete u prilici?

Bivši policijski inspektor je optužio oca devojčice koja je silovana, ubijena i zakopana da je sam kriv što se to desilo. Policajac iz Priboja, jedne multietničke sredine, tokom slavlja zbog rođenja deteta peva pesmu kojom svojim sugrađanima muslimanske veroispovesti priželjkuje sudbinu ubijenih u Srebrenici. Čak 21 od 31 porodice jedne zgrade u Boru su glasale da se ukloni rampa koja pomaže detetu sa invaliditetom da izađe napolje. Sve to se desilo nedelju dana nakon što je više od 20 hiljada devojaka objavilo ispovesti zašto nisu prijavile nasilje, a na to se nadovezalo bar nekoliko puta više ljudi sa pitanjem „zašto to nisi uradila ranije“. To nam govori da ovo nije samo državni problem, već simptom potpunog sloma društvene zajednice. Ne postoji čarobni štapić za rešenje tog problema, postoji samo proces koji ako smo dovoljno uporni i istrajni može da proizvede rezultat. Ali prvo moramo da se odlučimo da li smo na to spremni. Ako jesmo, onda zaista moramo da krenemo od korena, od one tačke u kojoj se stvara odlučujući uticaj na razvoj svake individue koja kasnije učestvuje u definisanju kontura društva. Ta tačka je obrazovanje. Ako obrazovanje, kao i do sada, bude resor za potkusurivanje, a ne strateški imeprativ, onda nam je budućnost ne donosi ništa dobro. Ne možemo da imamo jak obrazovni sistem u kom polovina nastavnika nema stalni radni odnos, u kom nastavnik ima platu sa kojom ne može da se stara ni o svojoj, a kamoli da se posveti „tuđoj“ deci. I na kraju, ako se mi plašimo da ćemo uvođenjem seksualnog obrazovanja i učenja o dozvoljenim i nedozvoljenim radnjama, važnosti pristanka, reproduktivnom zdravlju, narušiti nekakve imaginarne „tradicionalne vrednosti“, onda mi nismo sposobni da stvorimo obrazovni sistem koji decu priprema za realan život.

 

GRADONAČELNIK MORA DA IMA VIŠE ISKUSTVA OD MENE

Mladi ste, obrazovani, nekompromitovani... Zašto vi ne biste bili kandidat za gradonačelnika, recimo?

Kandidat treba da bude neko ko će sutra biti dobar gradonačelnik. Beograd je grad od skoro dva miliona stanovnika, u svom sastavu ima 17 opština, budžet grada iznosi više od milijardu evra i kao takav treba da bude vođen od strane nekoga ko ima više političkog i životnog iskustva od mene. Ni ovi izbori ni vođenje Beograda ne smeju da budu poligon za bilo čije političko odrastanje ili pozicioniranje i ko to ne razume ne čini uslugu ni sebi ni svom gradu ni svojoj državi. Ne bežim od izazova, ne bežim od odgovornosti, samo verujem da neke stvari treba da se dese kad dođe pravo vreme za njih.