Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, komentarisao je za istraživački centar Demostat, najavljen dijalog opozicije i vlasti o izbornim uslovima u Srbiji. Odgovor je objavljen u tekstu: Opozicija spremna čeka dijalog.

 

 

Predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović ukazuje na našu nezrelost jer su nam potrebni posrednici u dijalogu.

- Spremni smo za pregovore, iako nam nimalo nije drago zbog toga. Nije prijatno sedeti u istoj prostoriji sa ljudima koji su oteli državu, niti se ponosim time što kao medijator učestvuje Evropska Unija. To je, nažalost, dokaz nesposobnosti našeg društva da samo rešava svoje probleme, ali se sa time u ovom trenutku moramo pomiriti - smatra Grbović.

On početak dijaloga očekuje u prvom kvartalu 2021. a završetak sredinom godine.

- Naravno, to ne zavisi isključivo od nas, ali neka drastičnija odlaganja bi dovela u pitanje smisao samih pregovora. Kad je reč o uslovima, verujem i učiniću sve što je u mojoj moći da se cela opozicija dogovori šta su ključne tačke i da te uslove zastupaju kako oni koji budu učestvovali u pregovorima, tako i oni koji to ne žele. U prvom redu to mora biti oslobađanje medija za prodor istine, zatim uspostavljanje mehanizma kojim bi se birači oslobodili pritiska i uspostavljanje preduslova za efikasniju kontrolu izbornog procesa. Verujem da su ovako postavljeni zahtevi, uz mogućnost korekcije po dogovoru sa kolegama iz opozicije, realni i ostvarivi - kaže Grbović za Demostat.