Vladimir Putin je neko ko je diktator i agresor i nedopustivo je da baš on bude počasni građanin Novog Sada i važno nam je da naši sugrađani znaju da postoje organizacije koje hoće jasno da se odrede i zahtevaju da se njemu oduzme ovo počasno zvanje. Sramota je da Putin poklanja Beogradu novogodišnju jelku dok istovremeno Ukrajini poklanja razorene domove, porodice i gradove.“ rekla je Anna Oreg, narodna poslanica Pokreta slobodnih građana koja je zajedno sa predstavnicima drugih organizacija predala zahtev da se Putinu oduzme zvanje počasnog građanina Novog Sada.

Pokret slobodnih građana, Akcija progresivne Vojvodine, Rusko demokratsko društvo i Slobodarski savez slobodne Srbije su danas predali Zahtev Jeleni Marinković Radomirović u Skupštini Grada Novog Sada sa kojim su zatražili da se Vladimiru Putinu oduzme status počasnog građanina Novog Sada koji mu je dodeljen 2008.godine. Novi Sad je nastao kao grad zasnovan na idealima slobode, mira i tolerancije i nije zaslužio da uzdiže pojedince kao što je Vladimir Putin, koji je postao oličenje diktature, patnje i nasilja, navode organizacije u Zahtevu.

„Ne postoji nešto što se zove „humani“ rat, i to mi sa ovih prostora najbolje znamo. Putin neguje i finansira sve antievropsko u Srbiji od ljudi do vrednosti i njegov cilj je izazivanje nestabilnosti u Srbiji, kako bi to iskoristio za potkusurivanje u međunarodnim odnosima. Za to vreme naši životi prolaze u bedi i tome da smo jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi. On je direktno odgovoran za ubijanje civila, za okupaciju Ukrajine, za uništenu infrastrukturu i takav čovek ne može da bude počasni građanin bilo kog demokratskog grada, što bi Novi Sad morao da bude.“- zaključila je poslanica Anna Oreg.

„Novi Sad ima dosta poznatih ličnosti koji su proglašene za počasnog građanina, mnogi su to zaslužili jer su pomogli Novom Sadu i doprineli da se ugled ovog grada uzdigne. Nema puno gradova koji na svom grbu imaju goluba i maslinovu grančicu. Maslinova grančica simbolizuje mir, a golub smirenost i eleganciju. Ne postoji bolji opis Novog Sada ni bolja simbolika i objašnjenje zašto se titula počasnog građana mora oduzeti Putinu, jer on je sve suprotno od toga. On je postao simbol rata, stradanja, tiranije i patnje. Ovo nije akt protiv ruskog naroda, ovo je akt zdravog razuma i elementarnog ljudskog dostojanstva. Mi saosećamo sa rusima koji su pobegli iz Putinove Rusije jer smo isto to i mi prošli za vreme Miloševićevog režima.“-rekao je Aleksandar Jovanović predstavnik Akcije progresivne Vojvodine.

Stanislav Suslov je ispred Slobodarskog  saveza slobodne Srbije rekao „Vladimir Putin je 24. februara 2021. godine započeo najbrutralniji rat u novijoj istoriji. Taj napad na suverenu zemlju je za svaku osudu. Pozivamo sve Novosađane da nas podrže u ovome i da nam se pridruže jer je sramota da Putin bude počasni građanin Novog Sada.“