Smatram da je potpuno nedopustiv pritisak i targetiranje na nacionalnoj osnovi novinarke RTV-a Renate Bađi Ribar od strane državne sekretarke Ministarstva prosvete i funkcionerke Saveza vojvođanskih Mađara Anamarije Viček, nakon što je ova novinarka intervjuisala Balinta Pastora na visoko profesionalan način i postavljala pitanja u vezi sa podizanjem spomenika „Nevinim žrtvama 44/45“, koji izaziva žestoke polemike u javnosti Vojvodine.“ rekla je Anna Oreg, predsednica Vojvođanskog odbora PSG i narodna poslanica.

„Posebno sporno je navođenje da ona kao „mađarska novinarka i neko ko se izjašnjava kao Mađarica“ može da spori podizanje spomenika jer je to predlog SVM-a i dovodi u pitanje mađarsko-srpsko pomirenje. Kao Mađarica pitam – da li će nam to, ubuduće SVM izdavati potvrde o kvalitetu - dobar i loš Mađar, u zavisnosti od toga da li radimo svoje poslove u skladu sa stavovima i planovima dinastije Pastor? Da li ćemo morati da budemo i javno obeleženi? Neke trake da nosimo?“ pitala je Anna Oreg.

Anna Oreg  kaže da državna sekretarka Viček kao političarka može da se spori sa demokratskom javnošću Vojvodine oko toga da li Novi Sad zaslužuje spomenik mađarskim žrtvama i mađarskim  zločincima u isto vreme, ali ne može da oduzima pravo novinarima da o tome profesionalno izveštavaju jer im ne ide u prilog da se sazna istina.

„Zapanjena sam činjenicom da potpredsednica SVM Anamarija Viček zaista smatra da imate pravo i moć da procenjuje da li je neko dovoljno dobar pripadnik mađarskog naroda i da deli novinare na podobne i nepodobne Mađare!? Način na koji se odnosi prema novinarki, brojeći njena krvna zrnca i procenjujući njihov kvalitet, kao i činjenica da žele da zloupotrebe jedan spomenik i na mala vrata rehabilituju nacističke ubice i koljače, ukazuje da je SVM na velikoj stranputici.“ kaže Oreg.

„Pozivam SVM i Anamariju Viček da prestane da se igra sa opasnim ideologijama i da njihov duh zaziva u državi koja još uvek proklamuje da je na demokratskom i evropskom putu. Našem društvu neophodni su i pravo na objektivno i slobodno novinarstvo i novinari kao Renate Bađi Ribar koji to pravo na najbolji način promovišu. I mi iz Pokreta slobodnih građana ćemo ta prava uvek i do kraja braniti.“ zaključila je Anna Oreg.