“Mi kao poslanici Pokreta slobodnih građana ne možemo podržati zakone iz tačaka dnevnog reda koje se odnose na finansiranje javnih medijskih servisa, jer ste ih vi pretvorili u partijska glasila, a novinare ovih kuća potpuno cenzurišete. Koliko je cenzura otvorena najbolje se videlo po slučaju u kom je potpredsednica vladajuće SVM Anamarija Viček targetirala novinarku RTV-a Renatu Bađi Ribar samo zato što je postavljala prava novinarska pitanja lideru te stranke Balintu Pastoru i taj pritisak je išao dotle da je pitala kako ona kao Mađarica može tako da se ponaša. To je upozorenje da sledeći put novinarka nikako ne sme da postavi nezgodna pitanja.” rekla je Anna Oreg narodna poslanica Pokreta slobodnih građana na današnjoj raspravi o amandmanima na predloge izmena zakona o finansiranju Javnih servisa.

“Pre šest godina kada je SNS došla na vlast u Vojvodini krenulo je potpuno gašenje RTV Vojvodine, te 2016. godine generalni direktor je dao ostavku, a smenjeni su programski direktori, preko dvadeset odgovornih urednika informativnih programa i drugih redakcija. Ovo je bila pokazna vežba za sve ostale, a ovakvo uterivanje straha imalo je za rezultat da gledanost informativnih redakcija padne za preko osamdeset odsto.  Najbolnija posledica bila je gubitak ljudi,  najtalentovaniji, mladi, visokoobrazovani novinari oterani su, jer se nisu slagali sa tim da rade svoj posao suprotno svojom profesijom.“ dodala je Anna Oreg. 

Anna Oreg je ukazala da je sada kontrola RTV Vojvodine praktično i institucijalizovana „Glavni urednik programa na mađarskom Radija RTV 2, Guston Andraš izabran je za člana Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine na listi SVM, na čiji rezultat je predsednik te partije bio izuzetno ponosan, s obzirom da nije bilo protivkandidata. Volela bih da mi kolege iz SVM-a objasne, kako to nije sukob interesa i kako takva saradnja sa političkom strankom ne utiče na objektivnost uređivanja programa?“

„Da li znate koliko puta sam ja kao opozicionarka pozvana da gostujem makar u predizbornom programu RTV-a? Ni jednom, ni ja, ni moje kolege iz opozicionih stranaka nisu dobile tu priliku. Bilo je pokušaj poziva, čak i organizovanja debatne emisije, ali samo dva dana pred emisiju dobila sam poruku da je uredništvo odustalo od takve programske šeme. Pre rekla da je uredništvo odustalo da informiše građane objektivno. RTV je pod stalnim pritiskom vlasti da se istina ili drugo mišljenje sakriju od građana Vojvodine.“ zaključila je Anna Oreg, narodna poslanica i predsednica Vojvođanskog odbora Pokreta slobodnih građana.