„Uvek sam pre za kvalitetno rešenje i sveobuhvatni sporazum koji će rešiti odnose Beograda i Prištine, nego za brzo rešenje, koje na kraju neće biti konačno i koje neće dovesti do onoga što je suština tog dijaloga, a to je zaista normalizacija odnosa. Ono što je činjenica je da u sadašnjim okolnostima takvo rešenje nemoguće, međutim, okonosti u kojima mi danas delujemo nisu plod sudbine već su proizvod političkih procesa i delovanja određenih političkih aktera.“ rekao je Pavle Grbović predsednik Pokreta slobodnih građana i narodni poslanik gostujući u Jutarnjem programu RTS 1.

Grbović je dodao da „Ti politički akteri te okolnosti mogu da promene i da stvore jednu pozitivnu atmosferu u kojoj je moguće doći do određene vrste dogovora i napretka u odnosima i do stvaranja atmosfere u kojoj će Srbi i Albanci na Kosovu moći zaista zajedno da žive. U suprotnom ono što preti da se desi na Kosovu, jeste produbljivanje sukoba oko teritorije na kojoj na kraju niko neće želeti da živi. Podsećam da na Kosovu i Metohiji trenutno živi manje od sto hiljada Srba i verovatno manje od milion Albanaca i da dolazi do drastičnog odliva stanovništva. Mislim da nije interes ni Srbije ni bilo koje druge zemlje da Kosovo i Metohija ostane prazna teritorija bez života.

Na pitanje kako vidi pojačanu diplomatsku aktivnost i pritiske međunarodne zajednice na ubrzano rešavanje procesa vezanih za Kosovo Grbović je odgovorio: „EU i SAD su očigledno spremni da preuzmu aktivnu u tom dijalogu, ne samo da budu posrednik između dve strane, već neko ko će u tom dijalogu da bude zainteresovana strana.“

„Nama je potpuno jasno zbog čega je 2023. godina označena kao ključna: naredne 2024. godine slede izbori za poslanike Evropskog parlamenta, ističe mandat Miroslavu Lajčaku, a takođe održavaju se i Predsednički izbori u SAD, i teško da će se neko iz ovih ključnih zemalja u procesu u tom periodu baviti odnosima Beograda i Prištine, tako da imaju interes da tokom ove godine dođu do rešenja.“ zaključio je Grbović.