„Preko pet hiljada studenata se danas suočava sa prinudnim prekidom studija zbog poskupljenja stanova u Beogradu i nemogućnosti njihovih roditelja da pokriju sve skuplje troškove života. Pokret slobodnih građana predlaže da se kao hitna mera u budžetu Grada Beograda za narednu godinu nađe izgradnja novog Studentskog grada, kako bi se makar od sledeće školske godine problem trajno rešio, a na ovaj način bi i cena stanova za druge građane neminovno pala jer bi se na tržištu pojavio veliki broj praznih stanova.“ predlog je Vladimira Pajića, predsednika Beogradskog odbora Pokreta slobodnih građana.

„O studentima se ne govori, pominju se samo kada je potrebno podići cene školarina, stanovanja, prevoza i obroka. Ovako možemo da zaključimo da za vlast studenti predstavljaju samo jedan od alata za punjenje državne kase. Nikoga ne interesuje šta se dešava sa studentima koji nemaju mesto u studentskim domovima, a čiji roditelji ne mogu da plaćaju privatni smeštaj.“ rekla je Jelena Banjac, koordinatorka Mladih Pokreta slobodnih građana.

Vladimir Pajić je kao odbornik u Skupštini grada Beograda izneo predlog za izgradnju novog Studentskog grada na jučerašnjem zasedanju, a najavio je da će to biti i formalni amandman Pokreta slobodnih građana na budžet Beograda za 2023. godinu „Odbornici u Beogradu moraju se brinuti za budućnost obrazovanja u Srbiji. Zato moramo ovaj problem da rešimo bez odlaganja, mora se izgraditi novi studentski grad kapaciteta većeg od pet hiljada mesta, a postojeći domovi renovirati kako bi se poboljšali životni uslovi onih koji treba da vode i razvijaju ovu zemlju. Pošto vlast ne misli na budućnost zemlje, mi ćemo uskoro izaći sa celokupnim rešenjem i projektom.“ rekao je Vladimir Pajić.

„Jedino rešenje ovog važnog pitanja jeste izgradnja novog Studentskog grada, u kome će svaki student imati svoje mesto. Paradoks situacije je da vlast želi da gradi megalomanski stadion, a da godinama nije izgradila novi studentski kompleks, poslednji je izgrađen pre više od 40 godina. Istovremeno sređuju se i zatvori, koji izgledaju kao da u njima borave najzaslužniji građani ove zemlje, pa tako kriminalci žive u boljim uslovima od jednog budućeg akademskog građanina, koji živi u zajedničkoj sobi sa dva cimera, sa lošim internetom i često bez tople vode.  Studenti moraju da žive i uče u dostojanstvenim uslovima, za Mlade Pokreta slobodnih građana ulaganje u budućnost jeste ulaganje u ljude, a vaša vizija budućnosti su stadioni i zatvori.“ zaključuje Jelena Banjac.